Velge rett dunjakke

Foto: Bergans


I år skal "alle" ha dunjakker. Hvordan velge rett?


Du må først tenke igjennom hva du skal bruke jakken til. Skal du bruke den i byen, i alpinbakken eller til å leke i snøen med ungene?

Hvis du skal bruke jakken i varierende vær så velg en som har ett vanntett ytterstoff. Dun mister sin isolerende egenskap når den blir våt, og holder deg ikke lengre varm. Den bruker lang tid på å tørke. En dunjakke uten vanntett ytterstoff passer perfekt i tørt, kaldt vær.


For skikjøring

Dunjakker som er spesielt egnet til skikjøring har snøskjørt, mansjett rundt håndleddet, vanntett ytterstoff og stor romslig hette som du kan trekke utenpå hjelmen i skiheisen. Snøskjørt og mansjetter er til for at det ikke skal komme snø inn oppunder jakken eller inn igjennom ermene.

De store skianleggene har nå hovedsakelig stolheiser. På kalde dager er man eksponert for vind og kulde samtidig som man tilbringer like mye tid i stolheisen som i bakken. Da er en varm dunjakke god å ha!


Lett jakke/mellomplagg

Skal du ha en lett jakke som også skal fungere som et mellomplagg av og til? De lette jakkene tar liten plass i sekken og er lette å ha på, men de tåler ofte ikke like mye slitasje og fukt som de mer robuste jakkene. Mange synes derfor at de trenger to jakker. En lett som til mellomplagg, og en tykkere og vanntett en som tåler litt røffere bruk.


Sjekk hvor mye dun det er i jakken

Forholdet mellom dun og fjær variere ofte mye. Dess mer dun det er i jakken, jo varmere der den. Fillpower er den vanligste betegnelsen på hva slags dunkvalitet som brukes i plagget. Fillpower 400-450 blir vurdert som medium kvalitet. 500-550 som god kvalitet, og 550-750 som meget god kvalitet. Er det 750 + i jakken så er det eksellent kvalitet. Høy fillpower gjør at spensten i dunet er bedre, og dermed får bedre isolasjonsevne.

Prøv deg fram i butikken, spør betjeningen om råd og finn en jakke som dekker ditt behov!


Hvordan vaske dunjakken?

Bruk en mild såpe, vask med kaldt vann. Se vaskeanvisningen på jakken din. Skyll gjerne en gang eller to ekstra. For å tørke jakken bør du bruke tørketrommel. For å unngå at dunet klumper seg legg inn tre - fire tennisballer sammen med jakken. Tørk lenge på lav varme. Det er viktig at jakken blir helt tørr. Når den er ferdig rister du den litt, så er den klar for bruk igjen.