Vedlikehold av sko

Foto: Alfa

Vedlikehold av fjellstøvler og sko


For at fottøyet ditt skal vare lengst mulig, samt beholde vanntetthet og fuktighetstransporterende egenskaper, er det viktig at du vedlikeholder det godt.

Til tross for utvikling av moderne teknologi og materialer, så er fortsatt lær en viktig bestanddel i det meste av fottøy for bruk i fjell og friluft. Læret er et "levende" materiale som jevnlig må pleies og tilføres "næring". Dette gjelder også om fottøyet bare delvis består av lær.


Rengjøring:
Ta ut innersåle/fotseng og skolisser, og rengjør fottøyet innvendig og utvendig under rennende vann. Fjern gjenstridig søle og skitt med for eksempel børste eller svamp.

Tørking:
Tørk støvlene i romtemperatur. Ikke utsett dem for sterk varme eller sollys da vått lær er mer følsomt for varme. Fyll skotuppen innvendig med avispapir eller "foot trees", slik at de holder fasongen under tørking.

Impregnering:
Impregneringen skal gi fottøyet en vannavstøtende overflate. Læret er porøst og består av ca 35 % luft, noe som er viktig for at det skal kunne transportere fuktighet. Læret skal med andre ord ikke mettes med impregnering, da dette vil gjøre det helt tett. "Ofte og lite" er en grei rettesnor.
Impregner fottøyet før første gangs bruk, og deretter før du ser at det er nødvendig.
Benytter du spray eller flytende impregnering, kan dette med fordel påføres før fottøyet er helt tørt. Husk også å impregnere tunge og rundt maljer til skolisser.


Hva er forskjellen på lær-kvalitetene?

Oksehuden splittes/deles ofte til 3 deler.
Den ytterste delen som kalles full lær har en glatt utside, kalt narv, som lettere kan impregneres til en vannavstøtende overflate. Læret har en fast konsistens som gir god slitestyrke. Nubuck er et full lær der man har slipt ned narven for å få et mer delikat utseende.

Laget innenfor kalles premium semsket lær. Dette har en fast konsistens som gir god slitestyrke. Samtidig gir det gode pusteegenskaper og tørker relativt raskt, til å være lær. Dette læret er ikke like lett å få vanntett, men benyttes ofte i kombinasjon med Gore-Tex eller andre vanntette membraner.

Den innerste delen kalles sekundært semsket skinn. Dette er veldig porøst, mer "hårete" og har ikke samme slitestyrke. Ikke å anbefale til fottøy for fjellbruk.


Riktig impregnering til ditt fottøy

Til fottøy med overdel av syntetiske materialer og semsket skinn, kan man med fordel benytte flytende eller sprayimpregnering. Kombinasjonen syntetiske materialer og semsket skinn gir lett fottøy med gode fuktighetstransporterende egenskaper, og i kombinasjon med Gore-Tex eller andre membraner, god vanntetthet. Skoen er ofte i et tynnere materiale som trekker til seg mindre fuktighet om det blir vått, og tørker raskere enn et tykt full lær. Semsket lær, eller splitt lær, har hatt et dårlig rykte men det finnes forskjellige kvaliteter. Jo fastere læret er, jo bedre er kvaliteten. Styr unna fottøy med semsket lær som er veldig "hårete".

Til fottøy med overdel i Nubuck lær kan man benytte flytende impregnering. Etter impregnering benytter man en Nubuck børste for å få tilbake det originale utseende. Flytende impregnering bør brukes relativt ofte. Du kan også benytte voksimpregnering, men da vil læret få en glattere overflate, og miste sitt karakteristiske Nubuck utseende.

Fottøy med full lær har en glattere overflate og her handler det om å gjøre denne så vannavstøtende som mulig. Dette oppnås best med kombinasjonen voks impregnering og skokrem. Kraftigere fottøy med lær tykkelse 2,8-3,2mm kan med riktig vedlikehold og impregnering bli nærmest helt vanntett, også på lengre turer, selv om de ikke har vanntett membran. Enkelte modeller for bruk av stegjern har reversert lær. Det vil si at læret har "kjøttsiden" ut og narven inn. Dette behandler man som med semsket skinn, og kan gjerne benytte silikonholdig impregnering.Velg riktig impregnering

Semsket skinn eller syntetisk materiale:
• Kiwi Power Protector spray
• Kiwi All Protector Spray
• Nikwax Fabric & Leather
• Toko Shoe Proof & Care

Nubuck skinn
• Kiwi Renovator Mocka/Nubuck
• Nikwax Fabric & Leather
• Kiwi Power Protector spray
• Toko Shoe Proof & Care

Glatt skinn
• Kiwi Wet Proof
• Kiwi Beeswax
• Nikwax Aqueous - Disse kan også benyttes på semsket skinn og Nubuck, men vil påvirke fargen og utseende på læret.
• Kiwi Minkoil - (ikke til fottøy med Gore-Tex eller annen membran)
• Toko Leatherwax Transparent Silicon

Vedlikeholder du skoene/fjellstøvlene dine godt vil de være gode og tørre turkamerater i mange år. Vurder også Conformable innersåler og Smartwool strømper, som vil gjøre turen enda mer komfortabel.

God Tur!