Valg av ski - Alpin

Foto: Elan, Snowbiz
Valg av ski - alpint


Carvingski

Carvingski er betegnelsen på alpinski som er konstruert for primært å brukes i preparerte alpinbakker. Ettersom disse har fått mer innsving er det enklere å utføre det man kaller en skjærende sving (eng: Carving).

Carvingski kommer ved innsving/svingradius fra ca 11 til ca 17 meter. Lavere svingradius gir "mer/krappere sving" men krever også at utøveren har en mer presis teknikk, mens en høyere svingradius på 15-17 meter vil være lettere å håndtere for en gjennomsnittlig utøver.

Foretrekker man kortere svinger i moderat fart, anbefales svingradius fra 11 til 15 meter. For lengre svinger og høyere fart er 15 meter eller mer å anbefale. Smal midje (opptil 70 mm) gir bedre grep på hardt/isete underlag, men bredere midje (over 70 mm) gir bedr flyt på myke underlag.


Skilengde

Kortere ski er lettere å håndtere i lav fart, mens lengre ski er mer stabile i høy hastighet. Ski med kort svingradius som gir korte svinger i moderat fart, bør være ca 10-15 cm kortere enn egen kroppshøyde.

Ski med lengre radius som gir større hastighet, bør være 0-10 cm kortere enn egen kroppshøyde. Er du lett i forhold til høyden, kan du gå ned i skilengde - omvendt om du er tung i forhold til høyden.


Twintipski

Dette er ski som tåler mye juling og er beregnet på å hoppe med, kjøre baklengs og gjøre andre akrobatiske øvelser.


Freestyle eller Back country?

Freestyle (FS) skiene er ment for bakke og park. Disse har en midje bredde på ca 80 - 85 mm.
Back Country (BC) skiene er for deg som helst kjører offpist. Midjebredde er fra 90 mm og oppover


Freerideski

Freerideski kan deles i "all mountain- ski" og "fatski.

All mountain-skiene har en midjebredde på ca 80 mm til 100 mm og har en svingradius fra ca 17 til 23 meter. Skiene er mindre presise enn typiske carvingski, og er egnet til frikjøring i og utenfor de preparerte løypene. Anbefalt ski lengde er fra -15 cm til egen kroppshøyde.

Fatski er, som navne tilsier, de bredeste frikjøringsskiene og er konstruert for optimal ytelse utenfor de preparerte løypene, midje bredde er fra 95 mmog oppover. Her velger man gjerne fra -10 cm til +10 cm i forhold til egen kroppshøyde.
Mange, spesielt lette skiløpere, velger brede Twintip BC ski i denne kategorien. De er ofte mer lett svingte, men mindre retningsstabile.

"Rocker" har blitt ett begrep på Snowboard og brede løssnø ski. Det som er nytt for denne sesongen er at det også kommer for fullt på tradisjonelle bakkeski.
Tradisjonelt har disse skiene hatt det man kaller "camber" som er et lett spenn (ikke å forveksle med smørespenn på langrennski). En "Tip Rocker" eller "Early Rise" betyr at den fremre delen av skiene vil løfte seg når man står på skiene. Dermed blir det lettere å starte svingen. Dette er så marginalt at det ikke vil medføre en mer ustabil framski i moderat hastighet. Kan rett og slett beskrives som ett løft for å gjøre skiene enda mer lettsvingte!

Med andre ord: Tip Rocker eller Early Rise = mer lettsvingte ski
Typisk carvingski: God innsving gir gode svingegenskaper i preppet løype.
Typisk twintipski: Med tupp i begge ender og solid bygget for tøff bruk, er de egnet for akrobatikk i bakken.Typisk freeriderski: Brede for å flyte godt oppå løssnøen. Bygget for god kontroll utenfor løypene.Hvor mye koster alpinski?

Går man opp i pris for ski og binding fra 3.000,- til 4-5.000,- så får man generelt ski som gir bedre kantgrep og mer stabilitet. Skien er rett og slett enklere å mestre. Går man over 5.000,- vil skiene ha mer spesifikke egenskaper. Bruk ekspertisen hos oss. Det er viktig at du får den skien du forventer deg.Barn

Husk at barn ikke er ferdig utviklet motorisk og det er derfor veldig viktig å ha riktig tilbasset skiutstyr. Dette vil gjøre opplevelsen av å beherske skikjøringen mye enklere. For lange ski og for store støvler er verre for barn enn for voksne!

Ski:
Barn kan regne med å bruke samme alpinski i ca 2 år. Litt forskjellig etter hvor raskt de vokser. Det er viktig at skiene har rett lengde når den kjøpes. Den første alpinskien bør være 10 til 20 cm kortere enn barnets lengde. Da blir den lett å svinge med.

Støvler:
Når man kjøper støvler, bør de sitte godt. Da blir det enklere å styre skiene og man unngår vridningsskader som kan oppstå ved for store størrelser. Støvelen må også være myk nok til at barnet kan bøye knærne. Bruk egne alpinsokker. De varmer godt, sitter tett uten skrukker og gjør det lettere å få støvlene av og på.

Husk hjelm og ryggskjold.