Pakking av sekk

Foto: Bergans

Pakking av sekk


Generelt bør alt, med unntak av lette gjenstander (liggeunderlag), pakkes inn i sekken, de tyngste tingene så tett inn mot ryggen som mulig. På sommerstid kan det tyngste ligge høyt i sekken, inn mot ryggen. Ved skigåing bør tunge ting plasseres lavt, inn mot hoftene.
Det er alltid viktig å pakke slik at vekten blir likt fordelt på begge sider. Lett knuselige ting og beholdere med flytende innhold bør pakkes i plastposer og eventuelt ligge i sidelommer.
Det du ofte har bruk for, pakkes i lokklomme, sidelommer eller under lokket. Mange sekkemodeller har mulighet for todeling av hovedrommet og/eller ekstra stor åpning i fronten. Dette gir optimale muligheter for fleksibel og praktisk pakking av sekken.

I nedoverbakker kan det lønne seg å løsne litt på hoftebeltet for å minske den kontante vektoverføringen til legger og lår som et hoftebelte gir. Skulderremmene bør da strammes ekstra godt.

I ulendt terreng og motbakker bør man ha muligheten til å justere rygglengden, slik at hoftebeltet blir sittende høyere på hoftekammen, dermed vil ikke høye benløft hindres. Samtidig bør ikke stabiliseringsremmene på hoftebeltet være for stramme, da dette hindrer kroppens naturlige bevegelsesmønster. Skulderstroppene og alle kompresjonsremmene bør imidlertid strammes godt for å unngå ubalanse.

Ved vandring i flatt terreng, er det optimalt å ha ca. 70 % av vekten på hoftene. Skulderremmene kan være relativt løse. Det er alltid fornuftig å veksle mellom belastning på hofte og skuldre når man vandrer.

Viktige prinsipper for å pakke lett!

  • Stryk så mye som mulig fra utstyrslisten. Ta bare med det som er absolutt nødvendig.
  • Tenk like mye på volum som på vekt. Med lite volum klarer du deg med en mindre og lettere ryggsekk.
  • Konsentrer deg i første omgang om de 5 tyngste postene på utstyrslisten. Der er det mest vekt å spare. Det gjelder klær, telt, sovepose, liggeunderlag og kokeapparat.


La barna bære

Allerede fra fireårsalderen kan barnet bære nistepakke og drikke i sin egen sekk. Etter hvert som barnet vokser og kreftene tiltar, går det godt an å la dem bære mer hvis de har lyst. Barn som er vant til fjellturer, kan bære opptil en tiendedel av kroppsvekten sin når de er sju til ti år. Barn over ti år kan bære en sekk som veier opp til en sjettedel av kroppsvekten sin.

Barnehage- og skolesekker er greie for kortere turer, men vonde å bære over lengre tid. Det finnes egne barnesekker som er laget på samme måte som sekker for voksne. Dagstursekker for voksne kan egne seg for barn fra tiårsalderen.Fornuftig bæring i forhold til alder / kroppsvekt

  • Opp til 10 år - Maks. ca. 10 % av kroppsvekt
  • Eldre enn 10 år - Maks. ca. 15 % av kroppsvekt
  • Voksen person i god form - Ca. 1/3 del av kroppsvekt


Kilde: Bergans