Oppbygging av fjellstøvler

Foto: Amer Sport - Salomon

Hvordan er en fjellstøvel bygget opp?


Innledningsvis vil vi forsøke å beskrive hvordan fjellstøler er konstruert, og hvorfor.

For ca 20 år siden begynte det å bli vanlig å benytte Gore Tex membran (heretter GTX) i fjellstøvler. I dag finnes det nesten ikke høykvalitets fjellstøvler uten. GTX fungerer svært bra til denne bruken, men det finnes store kvalitetsforskjeller. Desverre fører dette til at kunder opplever lekkasje og reklamasjoner.

Det som er viktig er at produsentene beskytter GTX membranen mot slitasje. Dette gjelder spesielt rundt lisse maljer og i «knekken» over tå-leddet. Gjøres dette skikkelig vil GTX membranen være evigvarende, men det koster noe mer i produksjonen, og det jukses for å holde prisene nede.

En annen ting som er vesentlig er om det er en sokk-konstruksjon, dvs at GTX membranen ligger rundt hele foten (dette kan man sjekke ved å ta ut innersåle og se om GTX fóret går under sålen), eller om man benytter en limt konstruksjon der membranen limes fast i bindsålen.

W.L. Gore Ltd hevder begge konstruksjoner er like gode (de godkjenner jo begge), men vår erfaring er at sokk-konstruksjonen er klart den sterkeste og er også det du finner i alle «skikkelige» fjellstøvler. NB: har mindre betydning på kraftige topptur støvler som flekser mindre.

Bruken av membran medfører at man kan benytte tynnere/lettere overlær eller syntetiske materialer og allikevel oppnå samme vanntetthet og slitestyrke. Et bra overlær er fortsatt mer slitesterkt enn de syntetiske materialene.Foto: Alfa


Litt om lær

Læret som benyttes i fjellstøvler er chromegarvet (garvestoffene er chrome salter) og svært «porøst», dvs at det består av ca 35 % luft som sikrer gode pusteegenskaper. Forskjellige garverier leverer forskjellig kvaliteter til forskjellig priser. Gallusser og Perwanger er de som er kjent for å levere virkelig topp lærkvaliteter.

Oksehuden splittes i 3 deler.

Full lær/glattskinn er den ytterste delen som har narv, dvs den glatte delen av læret. Nubuck er et glattskinn der man har slipt ned narven for å få et mer delikat utseende. Glattskinn impregneres med best med voksbasert impregnering, men på nubuck benytter man flytende eller spray impregnering.

Semsket skinn/suede/splittlær er de 2 neste delene huden splittes i. Det laget som er nærmest full læret kalles premium semsket skinn. Dette har fortsatt høy slitestyrke og puster meget bra. Det er også lett å benytte flytende eller spray impregnering. Dette fungerer meget bra i kombinasjon med GTX membran.

Det innerste laget av huden kalles sekunda semsket skinn, og er svært porøst. Ikke all verdens slitestyrke, men billig. Kan lett identifiseres ved at det er «hårete». Ikke å anbefale i fjellstøvler, eller annet fottøy til fjell-/fritidsbruk heller.

Syntetiske materialer benyttes ofte for å gjøre støvlene lettere, og rimeligere (Nylon og Cordura). Andre syntet materialer velges til enkelte komponenter på støvlene fordi de er vel så slitesterke (og dyre) som lær, men mer «døde» dvs ikke former seg/strekker seg (Kevlar og Lorica).

Mellomsålene har blitt både lettere og med bedre demping takket være kombinasjon av materialer, og man har utviklet en lettere og mer porøs PU blanding. EVA, som også benyttes av noen, er enda lettere men kollapser også raskere. Dvs. ikke like varig.


Såler

Det er også en stor utvikling på yttersåler der ny teknologi gjør at man kan blant flere hardheter i sålen slik at den er myk(friksjon) der den skal være myk, og hardere(mer slitestyrke) der den skal være hard.
De største produsentene får spesiallaget såler til sin modell linje som er tilpasset form på lester (viktig!) og bruken støvlene er ment for.

Vibram er produsenten som nærmest har monopol på høykvalitets såler, men de har flere konkurrenter i det billige segmentet. Bindsålen er den sålen som overdelen limes til før selve yttersålen. Denne er selve «motoren» i støvelen og bestemmer fleksibilitet, stabilitet og vridningsstivhet. De gamle stål lenkene er en saga blott og er skiftet ut med carbon/glassfiber blandinger.

En støvel med myk mellomsåle vil føles behagelig på butikkgulvet, men vil medføre langt større belastning på muskulaturen enn en som er stivere. Stikkordet er riktig stivhet til riktig bruk.


Design/konstruksjon av fjellstøvler

Først avdekker man bruksområdet for støvelen.
Deretter benytter man en lest som er egnet til dette.


Det brukes forskjellige lester til en klassisk fjellvandrestøvel og en topptur støvel.

En topptur støvel brukes, som navnet tilsier, mer i bratt terreng der man i større grad går på forfoten. Dermed benyttes en flatere lest som er mer presis i forfoten. Mindre volum i tå-boksen, mindre spring og noe smalere.

Med en vanlig fjell-/vandrestøvel går man mer på stier og/eller i flatere terreng. Mer spring gir en mer komfortabel rullende gange, større bredde. Deretter er det å velge riktig bindsåle, yttermaterialer og yttersåle som nevnt tidligere, og volum i tå-boksen gir da bedre gå-komfort.