Langrenn - Ski utstyret avgjør!

Foto: Fishersports.com

Skiutstyret avgjør!


Riktig skiutstyr er avgjørende for gleden av skiturene. Du vil alltid få igjen for å gå litt opp i kvalitet, spesielt når ski og sko skal brukes mange ganger de neste 5-10 årene. Du bør ha ski du føler deg trygg med og skisko som passer foten din.

Innsvingte markaski

På vanlig vinterføre, nysnø og minusgrader, er innsvingte markaski med kvalitetsbelegg velegnet i preparerte løyper eller oppgåtte skispor.

Smale stålkantski

Behovet for smale stålkantski er økende, slik at en kan både skrense og ploge for å redusere farten. Både løypeslitasje og variasjon i temperaturen rundt 0°C gjør at løypene lett blir litt isete. Det å være sikker på å kunne stoppe ved behov når en går med pulk er en god følelse og en sikkerhet for barnet. En bør velge smale stålkantski med hel stålkant slik at skiene under skrensingen/ plogingen har en jevn bue og derved enkelt å utføre. Tidligere var det slik at stålkantskiene hadde lett for å være stive. De nye smale stålkantskiene har riktig mjukhet foran og bak, og det er spesielt viktig for de av oss som har blitt litt eldre.

Klassiske innsvingte fjellski

Går en helt eller delvis utenfor løypene og liker å kjøre utover i upreparert terreng, trenger en de klassiske innsvingte fjellskiene, ca 55 mm på midten og 12-13 mm innsving.
Det er mange som velger smørefrie ski, særlig i påsken med skiftende føreforhold. De smørefrie systemene er ikke like, Crownskiene er kjent som de beste.

Sko og binding

De aller fleste nordmenn har litt bred fot. Du bør velge sko som har bred nok lest og som passer foten din. Bindingsvalget er enkelt, det blir den bindingen som skovalget er tilpasset. Bindingssystemene er av høy kvalitet og brukt over lang tid slik at du kan føle deg trygg. Velg skisko som hindrer løssnøen i å legge seg i lissesystemet og å komme ned i skoen. Det blir mindre og mindre av lærsko, de trenger mer vedlikehold for å fungere like godt som de skoene med syntetiske stoffer.

Velg skiutstyr med den kvaliteten du ønsker deg, det vil du ha glede av og være fornøyd med senere. Det er en klar tendens til kortere ski som er lettere både å gå med, svinge med og bremse med.

God tur!

Kilde: Finor