Kle deg for tur

Foto: Devold og Bergans


Slik bør du kle seg for skitur eller en dag i alpinbakken


For å få full glede av skituren er det viktig at man verken fryser, har det altfor varmt eller har kledd på seg så mye at det hindrer god bevegelsesfrihet.

Ett godt prinsipp å bruke er lag på lag:


Lag 1 - Innerst

Fukt -transporterende lag
Regel for om man skal velge ull eller syntetisk undertøy:
Ved konstant aktivitet, som en løpetur eller en treningstur på ski, vil syntetisk undertøy gi best fuktighetstransport og høyest komfort. Ved aktivitet som er "av og på", dvs med innlagte pauser, vil ull gi den beste kombinasjonen av fuktighetstransport under aktivitet og varmeisolasjon ved passivitet.
Med andre ord: Syntetisk undertøy til trening, og ull til tur.

Undertøyet skal sitte kroppsnært men ikke for stramt for å oppnå full effekt. Ved å få fuktighet/svette bort fra huden oppleves det mer komfortabelt og man fryser ikke like lett. Ull undertøy har den funksjonen at det isolerer og dermed holder varmen selv om det er fuktig. Ull undertøy fra f.eks Devold har også god fuktighetstransporterende effekt.

Bomull er "forbudt" på kroppen og føttene. Ikke bare fordi det ikke er funksjonelt i seg selv, men også fordi det vil hemme funksjonen til lagene under og/eller over. Bomull tiltrekker seg fuktighet, dermed bevares den kalde følelsen fra stoffet når man har svettet.


Lag 2 . Mellom

Varmeisolerende lag
Plagget bør være av fleece eller ull alt avhengig av hvor høy aktivitet man skal utøve. Plagget skal kunne transportere fukten som kommer fra undertøyet videre bort fra kroppen effektivt. Fleece har den evnen at det tørker svært fort, og det er lettere i vekt enn ull.

Noen dun- og primaloftjakker er designet og egnet som mellomlag i spesielle tilfeller. Bra som "pause isolasjon", eller under skalljakke i skibakken på virkelig kalde dager.


Lag 3 - Ytterst

Et beskyttende lag. Her velger man en vind- og/eller vanntett jakke og bukse så vind og vann ikke trenger igjennom. Med vanntette og pustende ytterstoffer som Gore-Tex, Dermisax og andre membraner utnytter man den fuktighetstransporterende (pustende) funksjonen hvis man er riktig kledd i inner- og mellomlag. I alpinbakken har det blitt populært med vatterte jakker eller dunjakker med ett vanntett ytterstoff.


Kort oppsummert

Man kan si at valg av påkledning er avhengig av aktivitets nivå og temperatur:

  • Treningstur på ski - Syntetisk undertøy, tynn fleece, og en vindtett ski/treningsdress
  • Skitur i et mer moderat tempo - Ull undertøy, fleece, vindtett ytterst
  • Skitur i fjellet - Ull undertøy, fleece/ull, vindtett ytterst
  • I alpinbakken - Ull undertøy, fleece/ull, vann og vindtett ytterstGenerelt om småplagg

Fingre, tær og hodet er der vi fryser først når vi er ute i kaldt vær. Det er på hodet man har det største varmetapet så en god og varm lue er viktig.

Velg en lue i ull eller fleece, og helst i kombinasjon med ett vindtett ytterstoff. Er du på høyfjellet er dette spesielt viktig, gjerne også med øreklaffer og brem for å beskytte mot vær og vind.

I disse dager har det heldigvis blitt svært populært med hjelm når man er i bakken, så der har man allerede en isolasjon i seg selv. På svært kalde dager kan man i tillegg ha en balaclava under hjelmen for å beskytte ekstra.

Strømper/Sokker
Det finnes spesielle strømper for langrenn, alpint og snowboard. Det lønner seg å velge riktig, da disse er spesielt tilpasset støvlene du skal bruke.

Alpint og snowboardsokker skal gå over skaftet på støvlene. Strømpene bør alltid inneholde en del ull for å være varme, men iblandet andre kvaliteter som gjør at strømpen får en god passform. Da unngår man friksjon og gnagsår.

Hansker
Hansker skal holde deg varm, transportere bort fukt fra huden og være vind og/eller vanntette.

Alpin: det er viktig at hanskene er vanntette og har god passform slik at du får et godt grep rundt stavene. Står du snowboard velg hansker av et solid materiale da det ofte blir slitasje fra stålkantene på brettet.
Langrenn: det finnes hansker for treningstur og vanlig tur. Hanskene for trening er gjerne uten for. Når du går langrenn i raskt tempo produserer du mer varme og trenger dermed ikke så veldig varme hansker. Velg riktig størrelse så de sitter godt, og du får ett bra grep rundt staven.